BERITA

Transit Rapid Bus RM2.56 bil Johor untuk dimulakan pada 2022

PETALING JAYA: Transit Rapid Transit (BRT) Johor bernilai RM2.56 bilion dijangka bermula pada awal tahun 2022 dengan tujuan menewaskan kesesakan dan pencemaran dan menggalakkan lebih ramai pengguna menggunakan pengangkutan awam.

Menurut The Sunday Times of Singapura, pihak berkuasa kini memilih perunding yang akan mengendalikan butiran reka bentuk yang lebih halus.

Pembinaan dijangka bermula pada suku pertama tahun depan, dengan perkhidmatan BRT yang disasarkan untuk bermula pada suku pertama tahun 2022, kata kertas itu, yang memetik pengarah Rapuh Transit Bus Iskandar Malaysia, Rudyanto Azhar.

Laporan itu berkata BRT, yang pertama kali dikonsepkan dalam Rangka Tindakan Pengangkutan untuk Iskandar Malaysia pada tahun 2009, akan menggabungkan kelajuan dan kebolehpercayaan transit kereta api ringan (LRT) dengan kemampuan sistem bas konvensional.

Ia akan menyaksikan bas berkapasiti tinggi memaparkan lorong bas khusus di tiga laluan utama yang menghubungkan Johor Bahru ke kawasan industri dan kediaman di Tebrau, universiti dan perusahaan kecil dan sederhana di Skudai dan kawasan pertumbuhan baru di Nusajaya.

Terdapat 39 stesen di sepanjang laluan trunk 51km, termasuk perhentian di Larkin, Bukit Chagar berhampiran Causeway dan Medini berhampiran Link Kedua Tuas.

BRT akan disokong oleh 42 perkhidmatan pengantara pinggir bandar yang membawa jalan sedia ada dan 26 perkhidmatan langsung ke kawasan penduduk seperti pusat membeli-belah, hospital dan tempat pelancongan seperti Legoland dan Pasar Borong Pandan City, kata laporan itu.

Bas-bas berhawa dingin dengan Wi-Fi di atas kapal akan berjalan pada tenaga bersih pada jarak masa yang tetap, memotong masa menunggu dan perjalanan untuk penumpang sambil mengurangkan pencemaran dan kesesakan lalu lintas, katanya.

Laporan itu memetik Rudyanto sebagai berkata kos projek itu akan dibiayai oleh kerajaan, yang akan menyumbang RM1 bilion, dan sektor swasta, dan “sebahagian kecil daripada kos” membina LRT.

“Ia sudah menjadi pertempuran panjang. Sepanjang kajian kami, kami telah melihat pelbagai sistem alternatif, dan Bus Rapid Transit adalah sistem pilihan buat masa ini, “kata Rudyanto.

Menurut laporan itu, BRT akan dimodelkan selepas sistem sedia ada di seluruh dunia, termasuk Bogota di Colombia dan pelbagai bandar di China seperti Guangzhou.

Rangkaian bas yang diubahsuai akan merangkumi 90% Iskandar Malaysia, naik daripada 39% sekarang, kata Rudyanto.

Beliau berharap dengan kesalinghubungan dan akses yang lebih baik, lebih banyak orang akan menggunakan pengangkutan awam. Kurang daripada 10% penduduk dua juta di rantau ini berbuat demikian.

The Sunday Times mewawancarai beberapa penduduk Johor Bahru, yang mengalu-alukan inisiatif BRT walaupun ada yang menegaskan mereka akan berpegang kepada kemudahan memandu untuk berkeliling.

Laporan itu menambah bahawa menurut Data BRT Global, 170 bandar telah melaksanakan sistem sedemikian, melayani lebih dari 33 juta orang sehari.

Leave a Reply