BERITA

Sushma Swaraj: mantan menteri luar negeri India yang meninggal dunia

Sushma Swaraj, salah seorang ahli politik terkenal di India, telah meninggal dunia.

Ms Sushma Swaraj, yang berkhidmat sebagai menteri luar negeri selama lima tahun, menderita pendarahan jantung pada hari Selasa, Press Trust of India berkata.Beliau adalah menteri yang popular dalam istilah pertama Narendra Modi sebagai perdana menteri, tetapi tidak bertanding dalam pilihan raya parlemen awal tahun ini.

Dia menjadi terkenal kerana membantu orang India terjebak di luar negara dengan memberi respons kepada mereka di Twitter.Cik Swaraj, 67, telah mengalami masalah kesihatan yang kurang baik dan menjalani pemindahan buah pinggang pada tahun 2016.

Berita tentang kematiannya menyebabkan kecemburuan dan kesedihan dari kedua-dua ahli politik dan dari kaum India di seluruh dunia.

“Bab yang mulia dalam politik India berakhir,” kata Perdana Minster Narendra Modi di Twitter.

“India menyedihkan kematian seorang pemimpin luar biasa yang menumpukan hidupnya kepada perkhidmatan awam dan memperbaiki kehidupan golongan miskin. Sushma Swaraj Ji adalah salah seorang daripada mereka, yang merupakan sumber inspirasi,” katanya.

Presiden India Ram Nath Kovind berkata India telah “kehilangan seorang pemimpin yang sangat disayangi yang melambangkan martabat, keberanian & integriti dalam kehidupan awam”.

“Pernah bersedia untuk membantu orang lain, dia akan sentiasa diingati untuk perkhidmatannya kepada rakyat India,” tulisnya di Twitter.

Rahul Gandhi, bekas presiden Kongres Kebangsaan India, pembangkang rasmi, berkata beliau terkejut dengan kematian Swaraj yang tiba-tiba, memanggilnya sebagai “pemimpin politik yang luar biasa, pemateri yang berbakat dan seorang Parlimen yang luar biasa, dengan persahabatan di seluruh garis parti”.

Keadaan kejutan lengkap Oleh Nitin Srivastava, BBC World Service, Delhi

Beratus orang yang berkumpul di luar rumah Sushma Swaraj berada dalam keadaan kejutan yang lengkap.

Seorang saudaranya memberitahu BBC bahawa dia benar-benar terpaku pada skrin TV selama dua hari terakhir manakala partinya berjaya membatalkan Perkara 370 – yang memberikan status istimewa kepada Kashmir yang dikendalikan oleh India – di parlimen.

Sunjit Singh, pemandu teksi berada dalam barisan untuk memberi penghormatan kepada seorang pemimpin dari negeri asal Haryana.

“Hanya kerana dia wanita dalam keadaan tradisional dan konservatif seperti Haryana berani keluar dalam kehidupan awam,” katanya.

Menghidupkan pemindahan buah pinggang, Sushma Swaraj telah berjuang dalam keadaan sakit selama beberapa tahun dan telah memilih politik pilihan raya dalam pemilihan umum baru-baru ini.

Tokoh yang unik dalam politik India, dia mendapat kekaguman yang meluas untuk responsif dan belas kasihannya selama bertahun-tahun. Bagi orang awam, ia adalah kegunaan Twitternya yang memukau hati para pengikutnya dan membawa lebih dekat kepada penduduk setempat daripada kebanyakan ahli politik lain.

Pada masanya sebagai menteri urusan luar negeri (sebagai jawatan menteri luar negeri dipanggil di India), dia akan sering memberi respons langsung kepada kaum India di luar negeri yang memerlukan bantuan diplomatik.

Sumber : BBC

Leave a Reply