BERITA

Kota Kinabalu dilanda banjir kilat

KOTA KINABALU: Apa yang dimaksudkan sebagai jam sibuk biasa berubah menjadi kekacauan selepas hujan lebat menyebabkan banjir kilat di beberapa bahagian bandaraya di sini hari ini.

Media sosial seperti WhatsApp dan Facebook menjadi platform utama bagi pemandu untuk berkongsi maklumat tentang banjir yang telah menyebabkan berpuluh-puluh kereta menjadi sebahagiannya tenggelam di dalam air.

Kawasan yang sangat terjejas termasuk hospital utama di bandar ini, Hospital Queen Elizabeth, dengan tempat letaknya sepenuhnya dilindungi oleh sekurang-kurangnya 30cm air.

Rakaman yang diambil oleh penduduk berhampiran hospital menunjukkan kenderaan 4WD terjebak dalam banjir. Pemandu tidak menyedari dia sedang memandu di tepi jalan.

Hujan, yang berlangsung sekitar 40 minit, juga menyebabkan kesesakan besar-besaran di sepanjang jalan utama kerana jarak penglihatan adalah rendah.

Air naik dengan cepat kerana saluran air hujan tersumbat di beberapa tempat.

Jabatan Bomba dan Penyelamat berkata mereka tidak menerima sebarang panggilan kecemasan untuk membantu kemalangan jalan raya.

“Terdapat kesesakan lalu lintas yang teruk kerana hujan bermula pada waktu puncak. Kami menerima beberapa laporan mengenai air yang memasuki rumah tetapi keadaannya terkawal.

“Malah stesen kami di Sembulan dibanjiri,” kata seorang jurucakap.

Banjir kilat merosot satu jam selepas hujan berhenti.

Pantai barat Sabah, di mana terletaknya Kota Kinabalu, baru sahaja keluar daripada musim kering yang lama.

Sumber : freemalaysiatoday

Leave a Reply